Skip to main content
Jakie są 3 najważniejsze składniki do sushi?

Jakie są trzy główne składniki sushi?

Polacy coraz częściej spożywają sushi, i to nie tylko w lokalach serwujących to danie — wiele osób przygotowuje je również w warunkach domowych. W jakie składniki powinni zaopatrzyć się ci, którzy chcą rozpocząć przygodę z jego samodzielnym przyrządzaniem?

Do czego mogą przydać się składniki sushi?

Oczywiście głównym zastosowaniem składników, o których będziemy opowiadać w dalszej części artykułu, jest przyrządzanie pysznych rolek sushi, jednak wiele z nich może być też wykorzystanych do skomponowania innych egzotycznych potraw. Świetnym przykładem jest tzw. bowl. Danie to wywodzi się z kuchni hawajskiej i powoli zdobywa uznanie w oczach Polaków. Osoby, które chcą dowiedzieć się więcej na jego temat, zapraszamy do lektury tekstu, opisującego czym jest „bowl”, dostępnego na stronie jednej ze znanych restauracji sushi. Wśród produktów, które używane są do przygotowania obu tych potraw, na pierwszym miejscu należy wymienić ryż.

Dlaczego do przygotowania sushi używany jest specjalny gatunek ryżu?

Na rynku dostępne są różne rodzaje ryżu. Do stworzenia sushi najlepiej użyć specjalnego gatunku, charakteryzującego się krótkimi ziarnami — zwykłe jego odmiany, dostępne na półkach supermarketów, mogą mieć po ugotowaniu nieodpowiednią konsystencję (prowadzi to do rozpadania się przygotowanych rolek). Ryż do sushi ma też specyficzny smak.

Z jakich składników robi się sushi w restauracjach?

Jak przygotować ryż do sushi?

Jak czytamy w artykule, opisującym rodzaje rolek sushi, kwestią  równie ważną co wybór gatunku ryżu, jest jego właściwe przygotowanie. Produkt ten należy:

  • starannie opłukać pod bieżącą wodą (trzeba przy tym uważać, by nie uszkodzić ziaren);
  • ugotować pod przykryciem;
  • wystudzić.

Ostatnim krokiem jest zakwaszenie ryżu mieszanką octu, cukru i soli.

Jaką rolę pełni w sushi ocet?

Ocet jest jednym z najważniejszych — a zarazem najbardziej niedocenianych — składników sushi. Odpowiada on za charakterystyczny, słodko-pikantny smak tej potrawy. Należy pamiętać, że w kuchni japońskiej używa się octu ryżowego. Warto poszukać specjalnej jego odmiany, przeznaczonej do przyrządzania sushi — jej zastosowanie da nam gwarancję uzyskania wspaniałych walorów smakowych gotowych rolek. Na szczęście obecnie nie ma problemu z dostępem do tego składnika — można zamówić go w internecie lub nabyć w specjalistycznych sklepach (znajdziemy je w każdym dużym mieście).

Arkusze nori — dlaczego są tak ważne?

Równie ważnym elementem sushi są arkusze wodorostów nori — pozwalają one uzyskać ciekawy smak oraz odpowiednią, „chrupiącą” konsystencję rolek. Warto pamiętać, że składnik ten wymaga odpowiedniego przechowywania (najlepiej w szczelnych pojemnikach) – tylko wtedy zachowa swe walory. Jako ciekawostkę można podać fakt, że wodorosty nori, podobnie jak ryż, mają wiele różnych zastosowań — można użyć ich również np. do przygotowania pysznych sałatek.